Profilbild av Claes Moser

Repris: Onsdagskväll med museet – Claes Moser

Revolutionär i exil, svensken som förbjöds att måla av Hitler.

Claes Moser följer spåren efter konstnären Eric Johansson som förbjudits, fängslats och förlöjligats av den nazistiska regimen. Med svenskt medborgarskap lyckas han fly till Kråkshult. 

Bakom sig lämnar Eric Johansson sin hemstad Dresden där han studerat konst. Innan flykten hade han som enda svensk befunnit sig på barrikaderna och deltagit i att utveckla en -ism i den internationella konsthistorien. Han blev också den enda svenska konstnär som förbjöds att måla av Naziregimen i Tyskland. Samtidigt kom Eric Johansson att bli en del av den tyska expressioniströrelsen i konsten och deltog därmed i dansen med världskonstens stora elefanter.

Claes Moser tar dig med på resan och berättar när Eric Johansson fängslades av Gestapo och hängdes ut på de konstutställningar som Hitlerregimen anordnade för att förlöjliga den moderna konsten. Vidare flydde han det eldfängda Tyskland med knapp marginal och slog sig ner i sin mammas hemland Sverige.

Om föreläsaren

Claes Moser är känd för de flesta genom sitt mångåriga deltagande som konstexpert i TV-programmet Antikrundan. Han har vid sidan av TV engagerat sig som konsthandlare, föreläsare och skribent med en särskild böjelse för det så kallade Nordiska Ljuset 1880-1920, och speciellt för konstnären J.A.G Acke, vars Villa Akleja i Vaxholm förvandlades till ett privatmuseum under ett antal år. Han lyfter gärna fram det annorlunda, det dolda och bortglömda konstnärskapet som berikat vår konsthistoria.

Information
Biljett ikon
Kostnad: Fri entré
Klocka ikon
Öppettider Följer museets öppettider
Kalender ikon
Startdatum: Torsdag, 30 nov, 2023
Klocka ikon
Starttid: 10:00
Plats ikon
Plats: Dag Hammarskjölds plats 2, Jönköping

Ingår i kategori

Kontaktuppgifter
Symbolen för museets logotyp.
Besöksservice

Besöksservice