En kvinna klädd i keps och kavaj står i en gatumiljö och håller fram en tjock bok mot kameran

Bokrelease: Junakøpung – Medeltidsstaden Jönköping och arkeologin

En fascinerande inblick i en försvunnen värld, som delvis lever kvar under asfalten – medeltidsstaden Jönköping. Omfattande arkeologiska utgrävningar och tusentals fynd berättar om Jönköpings historia och om livet under medeltiden. I boken ”Junakøpung – Medeltidsstaden Jönköping och arkeologin” presenteras resultat från över 60 års arkeologisk verksamhet.
Välkommen på bokrelease 24 maj!

Hur vet vi det vi vet? En relevant fråga – inte minst när det gäller kunskapen om Jönköpings äldsta historia. Tack vare skriftliga källor och tidigare forskning är mycket känt kring stadens uppkomst och utveckling. Men det senaste halvseklets arkeologiska undersökningar inom det medeltida stadsområdet på Väster i Jönköping har väsentligt ökat kunskapen.

Länsmuseets arkeologer har undersökt och dokumenterat medeltida bebyggelselämningar som husgrunder, källare, verkstäder och begravningsplatser. Utgrävningarna har gett tusentals fynd; från vardagsföremål som keramikkärl, glasskärvor, nycklar, lås och hästskor till mynt, speltärningar och skickligt utformade beslag och smycken. Tillsammans skildrar de livet i den medeltida staden.

Författarna berättar om stadens etablering och expansion, borgar och befästningar, vägnätets utformning, järnets betydelse för stad och omland, kyrkliga institutioner och begravningsplatser, handel och hantverk. Men också brott och straff, liv och hälsa. Allt för att ge läsaren större kännedom om staden och dess invånare − en stad som både försvunnit och som delvis finns kvar under asfalten.

Bokrelease 24 maj

Två av bokens redaktörer och författare, arkeologerna Kristina Jansson och Mikael Nordström, bjuder på forskningshistorik och presenterar boken. Den nya boken finns att köpa till ett förmånligt pris. Evenemanget börjar kl. 17:00 och vi bjuder på dryck och snacks. Fri entré och ingen föranmälan.

Händer som håller i en tjock bok

Foto överst: En av författarna, arkeolog Kristina Jansson, håller i den nya boken Junakøpung – Medeltidsstaden Jönköping och arkeologin.

Information
Biljett ikon
Kostnad: Fri entré
Kalender ikon
Startdatum: Onsdag, 24 maj, 2023
Klocka ikon
Starttid: 17:00
Varaktighet ikon
Pågår ca: 1 timmar
Plats ikon
Plats: Dag Hammarskjölds plats 2, Jönköping

Ingår i kategori

Kontaktuppgifter
Mikael Nordström

Enhetschef

Symbolen för museets logotyp.
Besöksservice

Besöksservice