En gammal skiss i svartvitt placerad på ett suddigt foto av en röd sal

Arts & Crafts – trädgårdskonst

Vill du veta mer om Lars Israel Wahlman och det tidiga 1900-talets trädgårdskonst? Då har du kommit helt rätt. 

I denna föreläsning presenteras arkitekten Lars Israel Wahlman med utgångspunkt i hans banbrytande insatser för att förnya den svenska trädgårdskonsten vid 1900-talets början, liksom hur han i publikationer, föreläsningar och undervisningstillfällen strävade efter att föra ut sina idéer i bredare sammanhang.

Med inspiration från England och Tyskland och med utgångspunkt i det svenska landskapet kom han att omsätta sina trädgårdsidéer i både omfångsrika herrgårdsparker och i små vardagsträdgårdar.

Föreläsare Catharina Nolin är professor i konstvetenskap vid Stockholms universitet och har skrivit en bok om Wahlman som trädgårdsarkitekt: En svensk lustgårdskonst. Lars Israel Wahlman som trädgårdsarkitekt (2008).

Fri entré och ingen anmälan behövs.

En äldre skiss i svartvit över en byggnad inbäddad i grönska

Arts & Crafts – i heminredning, hantverk och trädgårdskonst

Jönköpings läns konstförening anordnar under sommaren och hösten 2022 olika programaktiviteter som belyser en spännande epok i svensk inredningskonst och trädgårdshistoria.

Föreläsningarna kommer att handla om Arts & Crafts som kring sekelskiftet 1900 hade stort inflytande på hantverk, heminredning och trädgårdskonst. Här ges såväl internationella utblickar som inhemska tillämpningar. Kända exempel är William Morris återupptäckta mönstervärld och i Sverige Karin och Carl Larssons stilbildande konstnärshem Lilla Hyttnäs i Sundborn.

Information
Biljett ikon
Kostnad: Fri entré
Kalender ikon
Startdatum: Onsdag, 9 nov, 2022
Klocka ikon
Starttid: 18:00
Organisatör ikon
Arrangeras med: Jönköpings läns konstförening
Plats ikon
Plats: Dag Hammarskjölds plats 2, Jönköping

Ingår i kategori

Kontaktuppgifter
Symbolen för museets logotyp.
Besöksservice

Besöksservice