En äldre byggnad omgiven av buskar och träd

Arts & Crafts – idéer som håller

Många förknippar säkert Arts & Crafts med Libertys heminredning och textilmönster eller William Morris tapeter. Men Arts & Crafts var så mycket mer.

Det var en manifestation av ett sätt att förhålla sig och verka i solidaritet med allt levande och med respekt för kulturarvet och det goda arbetet. I föreläsningen möter vi människor i Sverige som på olika sätt påverkats av den internationella rörelsen och omsatt dess idéer och estetik till svenska förhållanden i svenska miljöer.

Föreläsaren Johan Knutsson är professor i Möbelkultur vid Malmstens Linköpings Universitet och Nordiska museet och är författare till boken Hantverkare i ”hemtrefnadens” tid: kretsen kring Lars Israel Wahlman 1895-1925 (2016).

Fri entré och ingen anmälan behövs.

Arts & Crafts – i heminredning, hantverk och trädgårdskonst

Jönköpings läns konstförening anordnar under sommaren och hösten 2022 olika programaktiviteter som belyser en spännande epok i svensk inredningskonst och trädgårdshistoria.

Föreläsningarna kommer att handla om Arts & Crafts som kring sekelskiftet 1900 hade stort inflytande på hantverk, heminredning och trädgårdskonst. Här ges såväl internationella utblickar som inhemska tillämpningar. Kända exempel är William Morris återupptäckta mönstervärld och i Sverige Karin och Carl Larssons stilbildande konstnärshem Lilla Hyttnäs i Sundborn.

Information
Biljett ikon
Kostnad: Fri entré
Kalender ikon
Startdatum: Onsdag, 19 okt, 2022
Klocka ikon
Starttid: 18:00
Organisatör ikon
Arrangeras med: Jönköpings läns konstförening
Plats ikon
Plats: Dag Hammarskjölds plats 2, Jönköping

Ingår i kategori

Kontaktuppgifter
Symbolen för museets logotyp.
Besöksservice

Besöksservice