Kvinna sittandes i en stol med ett barn liggandes i knät

2 minuter om – korta djupdykningar

”2 minuter om” är korta konsthistoriska djupdykningar i långsamt tempo. Filmernas innehåll har på ett eller annat sätt kopplingar till Jönköpings län och vår museisamling.

Tanken är att visa på historien bakom de där verken som du kanske annars bara slänger en blick på innan du går vidare. Att få dig att stanna upp en stund i flödet, om så bara för två minuter?

Filmerna handlar om den uppskattade konstnären Gusty Olsson, Hanna Friberg som lade grunden till museet, själva museibyggnaden och John Bauers rådhusskisser.

John Bauer och vigselrummet

1912-1914 deltog John Bauer i en stor konsthändelse i Sverige. En tävling om att få utsmycka väggarna i det nybyggda vigselrummet i Stockholms rådhus. På två minuter får du veta mer om hans arbete med skisserna.

Museibyggnaden – äldre och nyare delar

Bakom den lekfulla tillbyggnaden av Jönköpings läns museum, som arkitekt Carl Nyrén skapade, finns den gamla museibyggnaden; en stadig funkisbyggnad i grå betong, genombruten av stora fönster i mellanvåningen. På 2 minuter får du veta mer om båda dessa byggnader – och var du hittar fler foton från när de uppfördes.

Gusty Olsson – konstnären med kraftiga penseldrag

Konstnären Gusty Olsson flyttade till Jönköping i början av 1960-talet. Med kraftiga penseldrag och förenklade former uttrycker Gusty sin kärlek till den gamla trästaden Jönköping. Det tar inte många år innan hon är en uppskattad och väletablerad konstnär i staden.

Hanna Friberg – grunden till Jönköpings läns museum

Kvinnan på målningen är museigrundaren, forskaren och skribenten Hanna Friberg. Tillsammans med sin man Algot Friberg bildade hon Fornminnesföreningen 1901 – det som senare kom att bli Jönköpings läns hembygdsförbund. Hon lade grunden till vad som idag är Jönköpings läns museum, och ägnade mer än 30 år åt att bygga upp samlingarna, biblioteket och arkivet.

Information
Biljett ikon
Kostnad: Fri entré
Klocka ikon
Öppettider Följer museets öppettider
Kalender ikon
Startdatum: Torsdag, 11 feb, 2021
Kalender ikon
Slutdatum: Söndag, 11 apr, 2021
Plats ikon
Plats: Dag Hammarskjölds plats 2, Jönköping

Ingår i kategori

Kontaktuppgifter
Symbolen för museets logotyp.
Besöksservice

Besöksservice