Våra samlingar

I över hundra år har vi samlat handlingar, bilder, konst, böcker och föremål. Vi har fotograferat och intervjuat er länsbor i våra dokumentationer. Det är detta som är museets samlingar – nu arbetar vi med att göra dem lättare att nå digitalt. Du kan upptäcka dem på bland annat DigitaltMuseum, Flickr och YouTube.

Att samla är en stor del av museernas verksamhet och vi funderar ständigt kring, vad vi samlar, hur vi samlar, vem som samlar och hur mycket vi ska samla. Frågor som fått olika svar i olika tider. Nu funderar vi mycket kring vem som ska samla, vi eller – du. Om vi inte har samlingar som du kan känna igen dig i blir de kanske ointressanta. Risken ökar att vi som länsmuseum i framtiden inte kan skildra kulturarv i Jönköpings län om vi inte samlat in eller dokumenterat det.

Arkiv och bibliotek

Vi har litteratur och arkivmaterial om och från Jönköpings län. I biblioteket finns även litteratur om museets övriga verksamhetsområden: arkeologi, byggnadsvård, konservering, etnologi, konst och arkitektur samt museivetenskap. Jönköpings läns museums bibliotek är ett referensbibliotek och enbart museets personal kan låna böckerna. Om du vill besöka museets arkiv eller bibliotek, kontakta arkivarie eller bibliotekarie.

I museets bibliotekskatalog Hanna hittar du bland annat böcker som handlar om Jönköpings län och länets socknar och kommuner, litteratur om John Bauer samt om naiv konst.
Bibliotekskatalogen Hanna (databas med museets bibliotekskatalog)

Konst- och föremålssamling

På DigitaltMuseum hittar du delar av vår konst- och föremålssamling, är det något du inte hittar där kan du kontakta oss. Vi svarar på frågor om våra samlingar på telefon och mejl och visar gärna våra samlingar om du bokar tid innan.
Jönköpings läns museum på DigitaltMuseum

Ta del av vårt bild och filmarkiv

OBS! Från augusti 2020 till mars 2021 har vi begränsad möjlighet att ta emot beställningar från fotoarkivet, då en stor del ligger nedpackat. Vi svarar på alla bildbeställningar i möjligaste mån. Tusentals foton finns även att ladda ner från länsmuseets samling på digitaltmuseum.se

Fria bilder och filmer

De bilder som vi publicerat på vår webbplats eller Digitalt museum, Flickr, Facebook, YouTube eller bloggar får du använda fritt eller enligt CC-märkning.

Äldre och yngre fotografier, framförallt ur museets samlingar, är  tillgängliga via bildtjänsten Flickr:
Jönköpings läns museum på Flickr

Filmer där museet medverkar hittar du på vår YouTube-kanal:
Jönköpings läns museum på Youtube

Beställa bilder

Behöver du bilder med högre upplösning, retuscharbete, mer omfattande bildsökning/research, eller fotograferingsuppdrag tar vi betalt enligt vår prislista.

Kontakta oss gärna via e-post, bild@jkpglm.se

Bildtjänster

Förstoring A4 300dpi
 • En bild

  300 Kr

 • Andra bilden och fler

  175 Kr

Fotografering
 • Pris per timme

  750 Kr

Avancerat retuscharbete
 • Pris per timme

  500 Kr

Kommersiella bilder
 • Pris per bild för företag

  700 Kr

 • Pris per bild för organisationer

  300 Kr

i Information


Kontaktuppgifter
Henrik Johansson

Verksamhetsutvecklare arkiv

Maria Ridderberg

Verksamhetsutvecklare samlingar

Albin Hovlin

Fotograf

Symbolen för museets logotyp.
Bildbyrån

Bildbyrån

medarbetare
Jonas Nilsson

Verksamhetsutvecklare, konst

Karin Kristoffersson

Bibliotekarie

Bilder

Deltagare från Svenska fornminnesföreningens möte i Kristianstad 1916.

Bildbyråns prislista

OBS! Från augusti 2020 till mars 2021 har vi begränsad möjlighet att ta emot beställningar från fotoarkivet, då en stor del ligger nedpackat. Vi svarar på alla bildbeställningar i möjligaste…

Läs mer