Användbara länkar

Vi är övertygade om att dina elever är nyfikna på att lära sig mer inom olika områden. Här samlar vi länkar och olika uppgifter. Sök dig gärna vidare även på denna hemsida under Lär och upptäck.

Digitalt museum

Visste du att en mängd föremål och fotografier nu finns att se digitalt på digitalt museum
https://digitaltmuseum.se/

Här kan eleverna till exempel hitta bilder från den del av landet där de bor eller på personer som levde här förr i tiden. Många av bilderna är dessutom fria att använda om de behöver det till ett skolarbete exempelvis. Det står markerat vid varje bild, se mer under licensinformation. Som alltid är det viktigt att de anger källan.

Ladda ner Digitaltmuseum uppgift

KulTur - quiz om historia

Vill du lära dig mer om historia med hjälp av spel och appar? I appen KulTur från Svenskt Kulturarv finns ett quiz där du kan lära dig mer om kulturarv och historia. Syftet är att sprida intresse för kulturarvsplatser inte bara I Jönköpings län utan för hela landet. I denna app visas en del av Sveriges kulturarv som här har samlats i digital form. I quizet finns platser från hela landet, ett av dem är Jönköpings läns museum. Med hjälp av de 60 sekunders filmer som du får se i appen så kan du sedan svara på olika quizfrågor.

De som har lanserat appen är medlemsföreningen Svenskt Kulturarv, till sin hjälp har de haft elever, lärare och museipedagoger. De platser som finns med beskriver på olika sätt Sveriges historia. De hoppas att appen KulTur ska fungera som ett roligt hjälpmedel i undervisningen. Appen KulTur kan vara till hjälp både på skolan och fritiden. Dessutom kan den göra ett museibeök på egen hand ännu mer spännande.

Appen KulTur finns att ladda ner gratis på AppStore och GooglePlay.