Pergament i museets gömmor – Jönköpings läns museum

Pergament i museets gömmor

Publicerat: 29 jun, 2012

Hej!

Jag har inte skrivit på den här bloggen tidigare så till att börja med vill jag presentera mig. Jag heter Stina och jobbar som intendent här på länsmuseet. Vad jag gör skiljer sig stort från dag till dag. Jag jobbar både med våra föremål och i vårt arkiv. Jag är även delaktig i 100xkulturarv som du kan läsa mer om här.

Jag gör som sagt många olika saker. Idag tänkte jag skriva lite kort om ett material som vi inte hanterar så ofta. I våra arkiv finns det mycket som väntar på att bli återupptäckt. Vi fick en fråga om ett specifikt pergament fanns i vår samling. Jag hittade pergamentet ganska kvickt och har därefter både fotograferat och mätt storleken på bokstäverna.

Och tack vare att vi har fick frågan om pergamentet så kan vi nu fylla på med mer information om det från forskaren. Det är ett medeltida slaviskt fragment från en liturgisk evangeliebok. Det är skrivet på rysk kyrkoslaviska.

Vi vet ganska lite om fragmentets långa historia. Det skrevs troligen under 1400-talet men det finns en datum skrivet på baksidan, ”20 februari 1622”. Jag är väldigt nyfiken på varför! Tyvärr vet vi inte så mycket mer än att det kom till museet 1906 när Göta hovrätt skänkte ett antal pergament.

Trevlig helg!

/Stina

i Information


Kategorier

Kontaktuppgifter
Bild saknas.
Jönköpings läns museum

Informationsdisk


Bilder

Liturgisk evangeliebok från troligtvis från 1400-talet. Pergament Framsida
Baksidan av pergamentet. Pergament baksida