Månadens konstverk - mars – Jönköpings läns museum
Bild på konstverk

Månadens konstverk – mars

Publicerat: 1 mar, 2019

Månadens konstverk – mars

Li Kioko Persson (1933-2009)
”Voix de silence”, 1996

”Busig och fri som en fågel”

Konstnären Li Kioko Persson bodde i Norrahammar. Hennes konst är spridd i och utanför Jönköpings län samt utomlands. Hon gjorde även offentliga muralmålningar.

Med japanska rötter växte Li Kioko upp i São Paulo, Brasilien där hon som liten fostrades strikt i en katolsk nunneskola. ”Du kan inte ta mig, du kan inte ta mig!” ropar hon när hennes mamma Hime jagar henne med en kvast och hon springer och gömmer sig i apelsinträdet. På samma sätt upplevde hennes dotter Ingeli Aalto henne som vuxen. Li var busig och fri som en fågel och gick sin egen väg, hon ville inte bli placeras i ett fack.

Li var en kvinna med rötter i flera världsdelar. Hon föddes 1933 i Brasilien dit hennes föräldrar flyttat från Japan. När Li och hennes svenske man bosatte sig i Sverige 1960 hade hon redan hunnit tillbringa några år i Europa. I Sverige bodde hon i närmare 50 år innan hon gick bort 2009. Li var en aktiv och engagerad konstnär som deltog i olika samhällsprojekt. Hennes kontaktnät sträckte sig över stora delar av jordklotet och hennes konstverk återfinns i åtskilliga länder.

I tjugoårsåldern inspirerades hon av den nya vågen fransk litteratur och diktandet satte sin prägel på Lis bildskapande. Hennes bildvärld är en resa bortom och inombords där djupa sinnesintryck förmedlas och blandas med världshändelser. Hon var en poet utan språk.

Mina tankar om verket ”Voix de silence”:
Först ser jag fyra abstrakta former på en ljusblå bakgrund. Jag förflyttas till ett blått obestämt tomrum bestående av ljusa och tysta reflexer av människor, människor som syns men inte finns. Jag hör ljudet av en inre tystnad, en tystnad som bara finns i drömmens värld. Och människorna pratar utan att tala och de hör utan att lyssna. Verket för mig hitom och bortom all mänskligt tänkande. Verket skapar en kontemplativ stämning som förhoppningsvis får oss att stanna upp och tänka till. Jag förstår inte men jag känner.

Verket ”Voix de silence” är en del i utställningen ”På spaning – en vandring bland konsten på museet”.

 

/Jonas Nilsson
Verksamhetsutvecklare konst

i Information


Kategorier

Kontaktuppgifter
medarbetare
Jonas Nilsson

Producent konst