Månadens konstverk - december – Jönköpings läns museum

Månadens konstverk – december

Publicerat: 4 dec, 2018

Månadens konstverk – december

Mary Moeschlin
Berget som inte stod emot
Textil (vävnader), Triptyk

 Ett klingande skratt i en gråtrist värld

Mary Moeschlin, (1928-2018) var en svensk textilkonstnär och tecknare bosatt i Jönköping.

Moeschlin studerade vid textillinjen på Konstfackskolan i Stockholm. Efter utbildningen medverkade hon i en textilutställning på Liljevalchs konsthall och har därefter har hon medverkat i ett stort antal samlingsutställningar. Separat har hon ställt ut på bland annat Jönköpings läns museum, i Stockholm och London.

Bland hennes offentliga arbeten märks utsmyckningar för Österängskyrkan i Jönköping och med väven Livets träd i Kristine kyrka, Rådhuset i Jönköping, Jönköpings stadsbibliotek, Svenska Finans i Stockholm, Nordbanken i Stockholm, Universitetsbiblioteket i Lund, Lantbruksstyrelsen i Jönköping samt ett flertal vårdinrättningar i Småland. Moeschlin är representerad vid Nationalmuseum, Statens konstråd, Grafikens hus, Jönköpings läns museum, svenska statens porträttsamling på Gripsholms slott, Skissernas museum och Moores Collection of Art i Kalifornien, USA.

I sin arbetsprocess inspireras hon först av naturen för att sedan när hon sitter vid sin vävstol övergår hennes uttryck till att mer och mer handla om människliga relationer. Hon börjar med noggranna teckningar i blyerts och tusch för att sedan måla innan hon till sist sätter sig i vävstolen där låter hon leken och spontaniteten ta stor plats. Moeschlin beskriver att hon vill fånga ett snabbt förbi passerande skeende så att det dröjer kvar ett ögonblick. Hennes bilder är mångtydiga där de ändrar karaktär all medan man betraktar dem. Hennes textilier uttrycker en enorm koloristisk vitalitet, ett klingande skratt i en gråtrist värld.

Moeschlins triptyk med titel Berget som inte stod emot kan så klart tolkas på olika sätt. Jag tycker hennes sätt att bygga verket i olika lager och färger är det som kopplar det samman med titeln. Titeln kan anspela på att ett eller tre berg inte kan stå emot det hårda tryck som kommer underifrån. Man kan associera till en underjordisk aktivitet med lava och andra jordlager som trycks uppåt och närmar sig ytan. En kraft, en energi som alldeles strax kommer explodera uppåt i ett fyrverkeri av olika färger.

Då Moeschlin ser sina egna verk som mänskliga relationer handlar det kanske inte enbart om en naturlig kraft utan också om starka känslor som bubblar upp till ytan eller trycks ned, kanske ett stormigt förhållande helt enkelt.

/Jonas Nilsson
Verksamhetsutvecklare konst

i Information


Kategorier

Kontaktuppgifter
medarbetare
Jonas Nilsson

Producent konst