John Bauers sommarlov 1901 – Jönköpings läns museum
Vita moln mot blå himmel. Tre svalor flyger framför molnen.

John Bauers sommarlov 1901

Publicerat: 4 jun, 2018

Nu har vi kommit in i månaden juni, en tid när skolelever ser fram emot ett hägrande sommarlov. I början av juni 1901 var konststudenten John Bauer på sommarlov. Han hade avslutat sitt första år på Konstakademin i Stockholm och fyllde 19 år den 4 juni. I juni var John tillbaka i sin hemstad Jönköping och hos sin familj i Villa Sjövik vid Rocksjön. Men från sitt måleri tog han inte ledigt. Från hans sommarvistelse vid Rocksjön finns en serie fina växt- och molnstudier, bevarade i Jönköpings läns museum

John Bauer föddes 1882 i Jönköping. Hans föräldrar var charkuterihandlare Joseph Bauer och hans hustru Emma Wadell. John växte upp tillsammans med den äldre brodern Hjalmar och den yngre brodern Ernst, kallad ”Enne”. En äldre syster, Anna, dog när John var endast sju år gammal. Hemmet var beläget vid Nya torget (Östra torget) med utsikt mot Kanalgatan och Kristine kyrka. Somrarna tillbringade familjen i Villa Sjövik vid Rocksjön i utkanten av Jönköpings stad.

Konstakademien

John Bauer var bara 16 år när han flyttade till Stockholm för att studera till konstnär med början på Tekniska skolan (Konstfack) och Caleb Althins målarskola. Efter två år i huvudstaden antogs han år 1900 som elev vid Kungliga Akademien för de fria konsterna. På sommaren 1901 hade John ledigt från sina studier på Konstakademien. Hemma hos familjen i Jönköping arbetade han med stor energi i ateljén i Villa Sjövik. Här utförde han flera moln- och växtstudier i akvarell. Inspirationen fick han från den blomstrande naturen runt Rocksjön. Hans drivkraft som konstnär var just kärleken och samhörigheten med naturen.

Naturstudier

John Bauers naturstudier av växter och moln från 1901 är detaljerade och betagande. Motiven på skissbladen är tecknade med blyerts, bemålade med akvarell och förstärkta med svart tusch i elegant linjeföring. I bildserien med blommor, blad, växter och moln övade han upp sin förmåga att överföra sina synintryck till pappersark med hjälp av handens rörelser. Johns lillebror Ernst, som då var 12 år, berättar om sin bror John (ur De vanföras jultidning 1962): Jag minns en gång hemma i lusthuset i Sjövik hur han sände mig i skytteltrafik ut i trädgården för att plocka blommor. Knappt hann jag in med en ny förrän han hade ritat av den gamla.

Lästips:
Om konstnären John Bauer och hans värld av Helen Agrenius, 1996.
John Bauer: En konstnär och hans sagovärld av Gunnar Lindqvist, 1982

Fler artiklar och bilder finns här på vår hemsida:
John Bauer i ”Lär & Upptäck” >

i Information


Kategorier

Kontaktuppgifter
Maria Ridderberg

Intendent samlingar


Bilder

Teckning med maskrosor. Maskrosor "Sjövik 8 Juni 1901".
Kastanjeblad "Sjövik 9 Juni 1901".
Syrenkvist med vita blommor och gröna blad. Syrenkvist "Sjövik 10 Juni 1901".
Vita moln mot blå himmel. Tre svalor flyger framför molnen. Moln med tre svalor "Sjövik 14 Juni 1901".
Porträtt av pojke i profil tittande mot höger. Han har en blå skärmmössa på huvudet och blå polotröja. "Enne", porträtt av Johns lillebror Ernst, 1901.
Sommarens barndomshem Villa Sjövik vid Rocksjön i Jönköping. Familjen Bauer, längst till vänster John Bauer och längst till höger brodern Ernst, "Enne".