John Bauer i midsommartid – Jönköpings läns museum
I bakgrunden syns nedre delen av en brun trädstam och grönt bladverk. Framför detta står ett rangligt trästaket. På marken i förgrunden är skrivet: ?John Bauer midsommartid anno 1901?.

John Bauer i midsommartid

Publicerat: 17 jun, 2019

Sommarmånaden juni står i full blom och midsommartiden står för dörren. Nu är årets ljusaste period. På vårt norra halvklot infaller sommarsolståndet i midsommartid. Då är dagen som längst och natten som kortast. I år inträffar sommarsolståndet den 21 juni, som är dagen för midsommarafton.

”Midsommartid” är också titeln på en liten landskapsstudie i akvarell och tusch av konstnären John Bauer. Större delen av bildytan upptas av ett stort träd med grönt lövverk. Alldeles framför trädet löper ett lite rangligt trästaket. På den ljusbruna marken i förgrunden är skrivet: ”John Bauer midsommartid anno 1901”.

I juni 1901 var John Bauer tillbaka i föräldrahemmet i Jönköping efter sitt första studieår på Kungliga konstakademien i Stockholm, där han studerade till konstnär. Familjens bostad var i Villa Sjövik vid Rocksjön. John hade sommarlov, men arbetade flitigt med att teckna och måla blommor, träd, och moln. Hans naturstudier är detaljerade och bedårande. En fin serie av John Bauers växt- och molnstudier finns i konstsamlingen på Jönköpings läns museum. Den lilla akvarellmålningen ”Midsommartid” visas i sommar i utställningen ”Följa John” på museet. Kom och se den och andra av John Bauers välkända målningar.

 

Läs mer:
”Om konstnären John Bauer och hans värld” av Helen Agrenius, 1996.
”John Bauer: En konstnär och hans sagovärld” av Gunnar Lindqvist, 1982.

På Digitalt museum finns fler verk av John Bauer (nytt fönster).

Fler artiklar och bilder finns också här på vår hemsida.

i Information


Kategorier

Kontaktuppgifter
Maria Ridderberg

Intendent samlingar


Bilder

Gul byggnad med ett torn mitt på fasaden. Grön växlighet runt omkring. Staket framför gårdsplanen. Familjen Bauers bostad Villa Sjövik vid Rocksjön i utkanten av Jönköpings stad. Akvarellmålning.