Internationella Kvinnodagen – Jönköpings läns museum
Svartvitt foto föreställande tre unga kvinnor som drar en vält på ett fält. Tidigt 1960-tal.

Internationella Kvinnodagen

Publicerat: 8 mar, 2015

Svartvitt foto föreställande tre unga kvinnor som drar en vält på ett fält. Tidigt 1960-tal.

Den åttonde mars varje år är det Internationella Kvinnodagen. Dagen är instiftad för att uppmärksamma kvinnors situation och den ojämställdhet som finns i världen.

Det var den socialistiska världsorganisationen Andra Internationalen som kom fram till behovet av just en kvinnodag, på initiativ av Clara Zetkin från Tyskland. Internationella Kvinnodagen hade från början parollen: ”Rösträtt för kvinnor skall ena vår styrka i kampen för socialism.”

1975 arrangerade Förenta Nationerna en internationell kvinnokonferens, den första i sitt slag, i Mexico. Där och då beslutades att införa en gemensam kvinnodag, vilket slogs fast i en FN-resolution 1977. Året därpå togs Internationella Kvinnodagen med på FN:s lista över högtidsdagar, vilket gjorde dagen opolitisk.

Dagen har på många platser i världen den mist sin politiska innebörd och istället blivit en dag då män uppmärksammar eller uttrycker sin kärlek till kvinnan, som mors dag eller alla hjärtans dag. I åter andra länder har dagen dock kvar sin politiska prägel, med fokus på kvinnors kamp för lika rättigheter och på den ojämställdhet som råder i världen.

Maud Lagerborg, verksamhetsutvecklare

i Information


Kategorier

Kontaktuppgifter
Bild saknas.
Jönköpings läns museum

Informationsdisk