Från bokhyllan – Jönköpings läns museum
Bokomslaget till Jag var precis som du

Från bokhyllan

Publicerat: 25 aug, 2016

Hakkors och slagord som ”Vit makt – blatteslakt” smutsar ner fasaderna på husen i Huskvarna. Det finns några äldre nazister som alla är rädda för. Det ryktas om att de misshandlar invandrare och att de suttit i fängelse. Killarna som rakar huvudet ser upp till de äldre nazisterna. Jag brukar gå omvägar för att slippa möta dem.

Bokomslaget till Jag var precis som duI bland är historien smärtsam, vi vill kanske glömma och tänka på något annat. Men vi måste minnas, och lära av andras minnen. Citatet ovan är hämtat från Negra Efendic självbiografiska berättelse Jag var precis som du.
En bit på väg får vi hjälp att erövra vår samtidshistoria. Genom hennes barnaögon följer vi Jugoslaviens sista tid, krigets smygande start och utbrott, familjens flykt som ändade i Huskvarna där hon möttes av nymornad nazism, familjen av välmenande men taffligt flyktingmottagande.
Som vuxen journalist återvänder Negra till sitt ursprung, i Bosnien och Huskvarna för att förstå vad som hände. Det är en fantastiskt bra och välskriven bok som lyfter sig långt över den personliga biografin. Jag var precis som du, är vad den vuxna Negra säger till en nykommen flyktingkille på en flyktingförläggning men jag tänker också att visst har vi varit som hon, och visst var hon som oss och våra barn, alldeles vanliga människor i vanliga familjer. Men somliga av oss bor tryggt kvar i vårt land med vårt språk medan andra fick lämna allt, lära nytt språk och förvandlas till flyktingar och invandrare.

/Karin, bibliotekarie

 

i Information


Kategorier

Kontaktuppgifter
Karin Kristoffersson

Bibliotekarie