Träd i bakgrunden av mark täckt med gräs.

Kulturvandring: Hädingegravfältet – en begravningsplats från vikingatiden

Följ med och kulturvandra på en lite speciell boplats från vikingatiden. Hur såg livet ut på platsen och vad var anledningen till att platsen blev bebodd?

Vandra genom gravfälten och den tidigare boplatsen och se vikingatidens spår. Gravfältet och den tidigare boplatsen ligger intill Store Mosse men varför valde man att bosätta sig här? Hur såg landskapet ut då, hur levde och bodde de och hur begravdes de döda? Vi talar om det vikingatida samhället och avfärdar en del av vikingamyterna.

Gravfältet är tusen år gammalt och består av drygt 100 gravar. Gravfältet ligger i byn Hädinge mellan Hillerstorp och Värnamo. Välj gamla vägen in i byn. Guide: Linnea Kallerskog. Samling vid f.d. missionshuset/bystugan därifrån vandringen börjar och avslutas. Parkering vid bystugan/före detta missionshuset, intill byvägens östra sida. Avsluta gärna vandringen med en god fika som Hädinge byförening serverar.

Tillgänglighet: Terrängen är backig och passar därför inte för rullstol eller rullator. Kängor och oömma kläder är passande. Bärbar högtalare kommer att användas. Önskar du ytterligare information är du välkommen att kontakta Linnéa Kallerskog, se kontaktuppgifter.

Hädinge by, Gnosjö kommun mellan Hillerstorp och Värnamo. Gravfältet ligger i ett glest skogsparti i byn, 200 meter öster om byvägen och intill/väster om väg 151. Kör in i byn. En mindre parkering finns vid bystugan/f.d. missionshuset. Där finns också en väganvisning uppsatt. Gravfältet syns från stora vägen 151.

Koordinater:

N 57° 16′ 28,23″, E 13° 58′ 5,04″ (WGS84)

6348415 / 437776 (SWEREF 99 TM)

Kulturvandringen ingår i programserien ”Kulturvandringar i länet och staden 2018” som Jönköpings läns museum arrangerar. Deltagarna får veta mer om historiska platser i Jönköpings län, hur det var att leva förr och ta del av spännande byggnadshistorier. Samtliga 10 vandringar är gratis. 

Här hittar du alla Kulturvandringar i länet och staden >

Information
Biljett ikon
Kostnad: Fri entré
Kalender ikon
Startdatum: Söndag, 27 Maj, 2018
Klocka ikon
Starttid: 13:00
Varaktighet ikon
Pågår ca: 1 timmar 30 minuter
Plats ikon
Plats: Hädingegravfältet

Ingår i kategori

Kontaktuppgifter
Bild saknas.
Linnéa Kallerskog

1:e Antikvarie & Arkeolog

Bilder