Det händer i mars på Jönköpings läns museum

Publicerat: 28 Feb, 2018

Minifredag på museet (barnaktivitet) fredag 2 mars kl. 11
Program för att skapa och upptäcka med Jönköpings läns museum.

Alla prima kroki söndag 4 mars kl. 11.30–15
Kom och teckna eller se hur det går till att teckna kroki.  Alla prima kroki är en öppen grupp som tecknar kroki efter modell.
Dagens modeller är Kajsa Nordholm och Zacharias Starlid.

Föreläsning: 100 år av glömska onsdag 7 mars kl. 17
Conchi Gonzalez, fotograf på Jönköpings läns museum, berättar om utställningen och projektet 100 år av glömska i Gummifabriken, Värnamo.

Filmvisning: Ett solvarv i Örserum onsdag 7 mars kl. 18.30–20
Se Erik Huganders skildring av Örserum. Samarr: Örserums hembygdsförening

Filosofiskt kafé onsdag 7 mars kl. 19–21
Filosofiska samtal framför öppna spisen med föreningen Kafé Sokrates.

Bob Hansson föreläser ”Manlighet – hur fan gör man?” torsdag 8 mars kl. 18–20
En man ska förena gamla traditioner med nya ideal – knepigt! Hur får man liksom rollerna att gå ihop? I den här föreläsningen pratar Bob Hanson om maskulinitet, ungdomliga misslyckanden, sexualitet och komplex. Biljettpris 150 kronor per person, förköp i museibutiken.

Minifredag på museet (barnaktivitet) fredag 9 mars kl. 11
Program för att skapa och upptäcka med Jönköpings läns museum.

Alla prima kroki onsdag 14 mars kl. 17–21
Kom och teckna eller se hur det går till att teckna kroki.
Alla prima kroki är en öppen grupp som tecknar kroki efter modell. Dagens modeller är Paloma Pintoviloria och Lou Paquen.

Musikteater: Mamma pappa troll! söndag 18 mars kl. 13–13.45
Småfolkets söndag presenterar musikteatern för små barn, med Johan Östberg.
Biljetter 50 kronor per person. Förköp i museibutiken. Eventuella återstående biljetter säljs på plats.

Vätterlandskapets förändringar onsdag 21 mars kl. 19
En upptäcktsfärd i Vätterbygdens botaniska historia. Med kartor, tullängder och domböcker som vegetationshistorisk källor berättar Ådel Vestbö Franzén, antikvarie, fil.dr. i kulturgeografi, om vegetationen i Vätterbygden under 400 år.
Samarr: Botaniska sällskapet.

Slöjdkafékväll: Dekorera till påsk onsdag 28 mars kl 17–20
Inspireras av museets samlingar och smycka hemmet till påsk. Skapa kransar av ris, tova ägg eller kanske påskkärringar till påskriset. Ingen anmälan men 50 kronor i avgift. Fika handlar du under pausen i kaféet, eller ta med hemifrån.
Samarr Hemslöjden, Region Jönköpings län.

Äggjakt torsdag 29 mars kl. 15–15.30
Undersök alla vrår på hela museet och delta i en spännande äggjakt ledd av pedagog. Ingen föranmälan och fri entré.

Skapa i museets öppna verkstad pågår tills vidare
Släpp loss vid staffliet eller pröva på nya material och tekniker med inspiration från museets aktuella utställningar.

Sagogarderob pågår tills vidare
Klä dig till troll, prinsessa, prins eller någon annan av John Bauers sagofigurer. De flesta kläderna passar barn 3–8 år.

Utställningar på Jönköpings läns museum

Birgitta Andersson: Resor och ögonblick pågår till och med 11 mars
Birgitta Andersson föddes i Jönköping för 80 år sedan men är sedan länge bosatt och verksam i Stockholm. Nu lyfter vi fram hennes konstnärskap och bjuder in länets invånare för att se ett glödande måleri som inspirerar och visar hur hembygden lever kvar.

Vardagens trassligheter – en lekutställning för små barn pågår till och med 31 mars
Lek tittut med grytlock, lyssna på viskande dammsugarramsor, virvla i en snurrig tvättmaskinsdans och spela i en egen köksorkester. Vardagens trassligheter – värnar om den lilla besökaren – som så ofta får vänta tills den blir större.

På spaning – en vandring bland konsten på museet pågår till och med 18 mars
Utställningen presenterar konstverk ur Jönköpings läns konstförenings samling med flera.

Konstnären John Bauer pågår tills vidare
Lär känna konstnären John Bauer via målningar, skisser, brev och fotografier.

Öppettider Jönköpings läns museum

tisdag, torsdag, fredag 10–19, onsdag 10–21, lördag och söndag 11–15, måndag stängt. Torsdag 29 mars 10–16, Långfredag stängt. Påskafton och påskdagen 11–15.

Utställningar i Arkivhuset

Arkivhuset, Jönköping: Jönköpings stads historia – Minnen, människor, platser
Utställningen pågår tills vidare

Viktors värld och verklighet pågår tills vidare
Följ 1800-talets stora författare och kulturpersonlighet, Viktor Rydberg. Från barndomens första lyckliga år, genom katastroferna som slår hans värld itu. Via skolåren och mobbing, till vuxenlivets yrkeskarriär och författarskap som slutligen för Viktor till samhällets yppersta elit.
Utställningen ingår som en del i den stadshistoriska utställningen.

Öppettider Arkivhuset

samma öppettider som Jönköpings stadsbibliotek

Porträtt av Liselotte Munther
Liselotte Munther

Enhetschef

Lena Andersson

Kommunikatör

Ett demonstationståg med ett rött plakat i förgrunden. Palmer i bakgrunden antyder att det är i ett sydländskt land. Birgitta Andersson har återvänt till hemstaden med utställningen Resor och ögonblick. Du ser den på Jönköpings läns museum till och med 11 mars.Foto Jönköpings läns museum.
Länk till Pressbild Birgitta Andersson >